085-0645334

Wat is creosoot en hoe kan ik het verwijderen?

| Redactie
In dit artikel behandelen we wat creosoot is en hoe je het kunt verwijderen. Creosoot is namelijk een zeer brandbare laag in de wand van uw schoorsteen.
Wat is creosoot en hoe kan ik het verwijderen?
Wat is creosoot en hoe kan ik het verwijderen?

Vaak krijgen wij de vraag wat creosoot nu precies is en wat je eraan kunt doen om het te verwijderen. In dit artikel leggen we uit wat creosoot is, hoe creosoot ontstaat en hoe je creosoot kunt verwijderen. Creosoot is in veel gevallen te verwijderen maar dan wel door een gespecialiseerd en gediplomeerd schoorsteenveegbedrijf.

Om meteen met de deur in huis te vallen: creosoot is de veroorzaker van schoorsteenbranden. En jaarlijks vinden zo'n 2.000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Werk voor de brandweer wat niet nodig was geweest wanneer u weet hoe u hout goed moet stoken.

Wat is creosoot?
Creosoot is een zeer brandbare teerachtige laag die zich bevindt aan de binnenwand van de schoorsteen. Het is een gladde laag in uw rookkanaal die zich ophoopt om later te ontbranden. In deze situatie ontstaat er een schoorsteenbrand. Dat is te herkennen aan een bulderend, suizend geluid in uw rookkanaal. In sommige gevallen gaat uw schoorsteen ook gloeien. Dat is er direct sprake van schoorsteenbrand.

Hoe ontstaat creosoot?
Kort gezegd ontstaat creosoot bij een onvolledige ontbranding van hout in uw kachel. Dat wil zeggen, wanneer de temperatuur van de rookgassen onder 120 graden celcius terecht komen, vormt zich creosoot in uw schoorsteen. Daarnaast kan er ook nog roetwater naar beneden lopen, uw kachel in.

Mythe: creosoot voorkomen door vaker te laten vegen
Dat is echter niet het geval. Creosoot is niet te voorkomen door vaker te laten vegen, maar juist door voor een volledige ontbranding te zorgen en te zorgen dat er geen lekkages in uw rookkanaal zitten, wat de temperatuur van rookgassen doet dalen (nummer 1 aanleiding voor creosoot vorming). Hoe u creosoot het beste kunt voorkomen is door te zorgen voor een volledige ontbranding. U kunt overwegen een rookgasthermometer aan te schaffen om te zorgen dat u voldoende heet stookt.

Creosoot verwijderen?
Creosoot kan met een speciale methode worden verwijderd. Een van deze methodes is de kettingborstel, maar dat moet uw rookkanaal wel voor gebouwd zijn zonder deze bij het verwijderen van creosoot te beschadigen.

Maar hoe stook ik dan hout op de goede manier?
Dit begint bij de vraag: welke houtsoort heb ik nodig voor een goede ontbranding? Een standaard houtkachel moet constant gevoed worden met nieuw hout. Het beste werkt u met hout met een vochtpercentage onder de 15% voor een goede ontbranding. Het beste is om het hout 4 dagen te laten drogen zodat op dit percentage zit. Lees meer over onze houtsoort tips hoe u het beste kunt stoken