085-0645334

Schoorsteenvegen op rieten daken

| Redactie
Wie een rieten dak op zijn woning heeft kan soms niet zo snel een schoorsteenveger vinden voor deze klus. Niet iedere schoorsteenveger veegt namelijk schoorstenen op een rieten kap. Wij wel. Hierdoor zit er een meerprijs aan het vegen.
Schoorsteenvegen op rieten daken
Schoorsteenvegen op rieten daken
Bron: Dekkerrietdekkers.nl

Particulieren met een open haard en rieten dak hebben een extra zorg. Bij een rieten dak is het vegen van groot belang, omdat bij een schoorsteenbrand de gevolgen ernstiger zijn. Het vegen van een schoorsteen op een rieten dak vergt namelijk een andere werkwijze dan bv. pannendaken.

U doet er verstandig aan de schoorsteen minimaal eens per jaar te laten vegen door een expert. Zo voorkomt u problemen en kunt u veilig de haard/kachel stoken. Laat u hier over goed voorlichten.

Rietdekkersbedrijf of Schoorsteenveger?
Dat niet iedere schoorsteenveger op een rieten dak veegt, heeft er onder andere mee te maken met de manier waarop een rieten dak betreden kan worden. Omdat een rieten dak vaak kwetsbaar is wordt hiervoor een rietstoel gebruikt en in sommige gevallen een hoogwerker of rietsteps. Ook bij de moderne schroefdaken kan een dergelijke rietstoel worden gebruikt.

Let op: een vonkenvanger is verplicht als u een rieten dak heeft!
Rieten daken vergen extra aandacht en bescherming. Daarom wordt er bij de uitmonding van het rookkanaal veelvuldig gebruikt gemaakt van een zgn. vonkenvanger die de wegvliegende vonken tegengaat en alle brandende roetdeeltjes dooft.

Bij een rieten dak is een speciale RVS vonkenvanger met wind- en/of waterkering van groot belang. Eventueel in combinatie met een regenkap. Elke vonkenvanger is overigens voorzien van een normblad, die u ter goedkeuring kunt voorleggen aan uw verzekering. De vonkenvangers hebben een speciaal veeg- en inspectieluik. Zo kunnen werkzaamheden aan de schoorsteen eenvoudig uitgevoerd worden.

Laat uw vonkenvanger controleren!
Als de schoorsteenveger toch op het dak is vraag hem dan direct uw vonkenvanger te controleren. In de praktijk merken wij dat dat erg belangrijk is. In veel gevallen wordt de schoorsteen jaarlijks keurig geveegd, maar zit de vonkenvanger voor een groot deel dicht door aangekoekt teer.

Wilt u meer informatie of uw vonkenvanger na laten kijken? Neem dan gerust contact met ons op of bel ons voor advies.