085-0645334

Kies voor een ASPB erkende schoorsteenveger

| Redactie
De ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond) is een landelijke organisatie van schoorsteenveegbedrijven en werd op 14 december 1945 te Amsterdam opgericht. Zij waarborgt en bevordert vakmanschap en kwaliteit van de aangesloten leden.
Kies voor een ASPB erkende schoorsteenveger
Kies voor een ASPB erkende schoorsteenveger
Bron: aspb.nl

Schoorsteenveger is een vrij beroep.
Helaas zijn er in Nederland veel malafide bedrijven die met fraaie folders langs de deuren gaan. Daarom is het belangrijk dat u een schoorsteenveger in de hand neemt die is aangesloten bij de landelijke organisatie van schoorsteenveegbedrijven.

ASPB schoorsteenvegers nemen hun vak serieus; volgen opleidingen, cursussen en nemen deel aan themadagen. Sinds 2002 geldt als toelatingseis voor het lidmaatschap, dat de opleiding tot Gezel schoorsteenveger moet worden gevolgd.

Gezel-schoorsteenveger-ASPB
Alle bij ons aangesloten schoorsteenvegers hebben de opleiding Gezel-schoorsteenveger-ASPB gevolgd en succesvol afgerond. Tijdens deze cursus hebben zij geleerd hoe het kanaal geveegd en geïnspecteerd dient te worden, om veilig te werken op hoogte, verschillende situaties in te schatten en alles wat de schoorsteenveger zou moeten weten van het ambacht. Ook hebben zij allen kennis van rietendaken, waardoor ze in kunnen spelen op kleine schades aan uw rietendak.


De ASPB® hanteert o.a. als doelstellingen:

  • het vak van schoorsteenveger grotere bekendheid geven;
  • het imago van de schoorsteenveger verbeteren;
  • herkenning van de vakbekwaamheid van de schoorsteenveger zichtbaar maken;
  • professionele opleidingen verzorgen voor hen die het vak uitoefenen;
  • meewerken aan het opstellen van de Europese regelgeving;
  • fasciliteren van een klachtenprocedure voor de consument.


Geschillencommissie
Verder geeft een geschillencommissie een opdrachtgever de mogelijkheid zich tot de organisatie te wenden indien de opdrachtgever vindt dat daarvoor redenen zijn. Ook spreekt het bestuur leden aan als signalen uit de markt erop duiden dat, met kennelijke regelmaat, er iets zou schorten aan de kwaliteit die geleverd wordt.

Een interne gedragsregel zegt iets over de wijze waarop collegiale omgang in de praktijk gestalte moet krijgen. En het bestuur schroomt niet om uiteindelijk het lidmaatschap te ontnemen als ondermaats presteren de norm is.

waarom-aspb

LET OP!
Er zijn schoorsteenveegbedrijven die op hun drukwerk vermelden: “Aangesloten bij HBA” of “Erkend door SBAO, behaald bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond” of soortgelijke teksten die hierop lijken. Deze bedrijven zijn vrijwel nooit lid van de ASPB. Leden zijn uitsluitend herkenbaar aan het logo. Op de website van de ASPB kunt u checken of een bepaalde schoorsteenvege aangesloten is of niet.

Persoonlijk advies
ASPB schoorsteenvegers kunnen u adviseren over heel veel wat te maken heeft met de schoorsteen, open haarden, stookgedrag, veiligheid. ASPB leden hebben een ASPB pas, waarmee zij zich kunnen legitimeren. U mag er naar vragen.