085-0645334

Zelf uw rookkanaal vegen

| Redactie
Uiteraard is het mogelijk zelf met een veegset het rookkanaal te vegen om de roetaanslag van de wanden te schrapen. Er zijn hiervoor allerlei hulpmiddelen te koop bij doe-het-zelf winkels of diverse webshops op internet.
Zelf uw rookkanaal vegen
Zelf uw rookkanaal vegen
Bron: GS1 Nederland

Als u besluit zelf uw rookkanaal te vegen, maak dan uw keuze uit een kogelveegset (borstel, harpsluiting, schroefoog, kogel en touw), of stel zelf uw veegset met flexibele stokken samen. Bel een erkende schoorsteenveger voor advies of lees de gebruiksaanwijzing naukeurig door om het beste resultaat te behalen.

Stel uw eigen veegset samen

De beste methode om uw rookkanaal te vegen is met behulp van flexibele stokken. U kiest het gewenste type stokken. Alle borstels passen op de leverbare stokken. Het verschil tussen de verschillende typen stokken is de kwaliteit.

De zwarte stokken zijn het voordeligst, geschikt voor incidenteel gebruik. Deze worden gevolgd door de blauwe stokken en de professionele groene stokken. Als hulpmiddel kunt u de universele veer gebruiken om een kanaal met bochten te vegen. De universele veer plaatst u tussen de borstel en de flexibele stok.

Staalborstel of juist een nylonborstel?

U kunt kiezen uit twee typen borstels; een harde stalen borstel en een nylonborstel. Welke u nodig heeft afhankelijk van het type schoorsteenkanaal in uw woning. Voor het vegen van een stenen schoorsteen gebruikt u de stalen borstel. Hiermee kan eventueel ook gekrabt worden en is het wat makkelijker om kracht mee te zetten. Voor RVS rookkanalen monteert u een nylonborstel.

Het meest gebruikt is een zware bol met ronde stalen borstels. Deze is voorzien van een stuk ketting en een lang touw. Zeker aan te bevelen als u wat bochten in uw rookkanaal heeft zitten. U kunt er dan soepel doorheen. Zorg voor een bol met een gewicht van minimaal 2 kilo.

Tip: veeg van bovenaf

Vegen kan het beste van bovenaf gedaan worden en geeft dan het minste vervuiling in uw huis. Van te voren een grote prop papier in de kachelbuis stoppen of de openhaard afplakken met kranten.

Controleer altijd of u het hele rookkanaal geveegd heeft. Heeft u deze klus achter de rug, dan dient u alleen nog de papieren prop of de kranten te verwijderen en indien nodig het eerste stuk van het rookkanaal goed leeg te scheppen en de losse roetresten met een stofzuiger op te zuigen. Een oude doek ter bescherming op uw vloerbedekking leggen is natuurlijk aan te raden.