085-0645334

Rook in uw huis? Controleer uw kachel klep

| Redactie
Niemand vindt het prettig als er onverwacht allemaal rook in uw huiskamer terecht komt tijdens het stoken. De oorzaken zijn vaak eenvoudig op te lossen.
Rook in uw huis? Controleer uw kachel klep
Rook in uw huis? Controleer uw kachel klep

Een vraag die we regelmatig krijgen is "de schoorsteenveger is bij ons geweest, maar nu krijgen we allemaal rook in de kamer.". Dit is een veel voorkomend probleem waar de schoorsteenveger niet direct voor verantwoordelijk is. U kunt dit zelf heel makkelijk verhelpen.

 

Wat gebeurt er?

Enkele uren na het vegen kan er nog stof in het rookkanaal naar beneden komen dat neerslaat op de klep in de kachel. Hierdoor gaat de klep onbedoeld dicht en kan de rook niet via het rookkanaal naar buiten. Dit zijn restdeeltjes in uw rookkanaal die omlaag dwarrelen op uw klep. 

 

Houtkachels met een open systeem

De traditionele houtkachels bijvoorbeeld, bestaan uit een open systeem. Dat betekent dat de zuurstof uit de woonkamer wordt gehaald. De lucht wordt aangezogen en gaat via het rookkanaal weer naar buiten. Dit noemen we 'trek'. De trek is belangrijk voor een volledige ontbranding. Als die trek te laag is dan komt er rook in de woonkamer. Dat is eigenlijk het meest voorkomende probleem.

Daarnaast is het belangrijk de ruimte goed te ventileren. Hiermee zorgt u voor voldoende toevoer van lucht. 

 

Houtkachels met een externe toevoer

Dit noemen we een gesloten systeem. De luchttoevoer komt van buiten of vanuit een aparte luchttoevoer. Ventileren in uw ruimte is daarom minder nodig. Uw rookkanaal bestaat dan uit twee pijpen, eentje voor de luchttoevoer en eentje voor del uchtafvoer.