085-0645334

Met wat voor soort hout moet ik stoken?

| Redactie
Welk haardhout is het meeste geschikt voor mijn kachel? Wij zetten een aantal houtsoorten op een rijtje om rekening mee te houden wanneer u brandhout aanschaft voor uw kachel.
Met wat voor soort hout moet ik stoken?
Met wat voor soort hout moet ik stoken?
Bron: Pexels.com

Een vraag die wij veel krijgen is welk haardhout nu het meest geschikt is voor de kachel. Met andere woorden: welke haardsoort brandt nou eigenlijk het best? Niet alleen voor een mooie, volledige ontbranding, maar ook voor een aangenaam stookplezier, zodat de optimale warmte uit het hout wordt gehaald.

Naaldhout
Dit is hout wat het snelst opgebrand raakt. Naaldhout is hout van naaldbomen zoals dennebomen. Het voordeel is dat het kortstondig veel warmte afgeeft. We raden niet aan om uw kachel te laten branden met naaldhout, omdat het voor een vuile ontbranding zorgt, er komen allerlei smerige deeltjes in uw schoorsteen terecht. Wel is naaldhout uitermate geschikt als aanmaakhout.

Eikenhout
Dit hout moet absoluut droog de kachel in. Het is aan te raden om eikenhout een paar jaar onafgedekt te bewaren en daarna nog 2 jaar te laten drogen. Maar de beloning van eikenhout is echter heel groot: eikenhout brandt ontzettend lang en brandt rustig.

Berkenhout
Berkenhout is van een boomsoort met een grijze tint wanneer het gedroogd wordt. Ook is er berkenhout te koop dat gedroogd is in de oven en dat dan een grijze kleur krijgt. Dit staat bijzonder fraai in uw open haard. Ook heeft deze houtsoort veel voordelen wanneer het gaat om een schone ontbranding. Ook rookkanaal wordt minimaal vervuild op deze manier. Berkenhout is een houtsoort dat rustig ontbrandt, maar er zit wel een prijskaartje aan.

Beukenhout
Beukenhout is handig in gebruik, droogt snel en is makkelijk vlam te vatten. Het is de meest gebruikte houtsoort voor de kachel. Het is traag hout qua ontbranding en wordt daarom veel gebruikt. Deze houtsoort zorgt voor een helder vuur.

Elzenhout
Elzenhout geeft snel warmte af, brandt snel en heeft een lichte kleur. Deze houtsoort is met name geschikt voor speksteenkachels.

Het soort hout hangt af van het soort kachel dat u heeft
Een typische convectie houtkachel moet continu hout hebben en moet continu branden. Aan te raden is om met een zachte houtsoort te beginnen voor een krachtige ontbranding en daarna op te bouwen naar hardere houtsoorten. Een speksteenkachel daarentegen gaat het beste met zacht hout.

Ovengedroogd hout hoeft niet meteen goed te zijn
Op veel verpakkingen staat dat hout ovengedroogd is, maar dat hoeft niet meteen de waarheid te zijn. Aan te raden is het hout zelf nog te drogen zodat het een vochtpercentage van 15% krijgt. Hout kopen bij tankstations is geen goed idee. Dit hout wordt vaak blootgesteld aan vochtigheid.