085-0645334

Hoe wordt een schoorsteen geveegd

| Redactie
Er zijn twee manieren waarop een schoorsteen kan worden geveegd. In sommige gevallen pakken wij de schoorsteen van boven aan en beginnen daar te vegen. In andere gevallen beginnen we onderaan. Dit heeft z'n redenen.
Hoe wordt een schoorsteen geveegd
Hoe wordt een schoorsteen geveegd
Bron: Pexels.com

Een vraag van consumenten die we vaak krijgen is waarom een schoorsteen soms eerst van boven wordt geveegd of soms van onderen. 

Dit is eenvoudig uit te leggen. We geven vier redenen om allereerst de schoorsteen van bovenaf te gaan vegen.

Reden 1 - Tijdig ontdekken van creosoot
Wanneer wij vaak onderaan beginnen te vegen dan bestaat de kans dat wij een aantal zaken over het hoofd gaan zien. In sommige gevallen zit een schoorsteen verstopt door een vogelnest. Wanneer wij enkel van onderen de schoorsteen vegen, dan gebeurt er bovenin niets en blijft u met een verstopping zitten. Bijvoorbeeld een vogelnest of creosoot. Creosoot bestaat uit onverbrande deeltjes en is nummer 1 veroorzaker van schoorsteenbranden. Lees hier hoe u schoorsteenbrand kunt voorkomen.

Daarom beginnen wij vaak met bovenin de schoorsteen te vegen omdat wij bepaalde zaken eerder ontdekken en wij niet de volgende dag weer bij u terug hoeven te komen. Scheelt u en ons werk.

Reden 2 - Roetdelen alvast verwijderen
Een andere reden om eerst van bovenaf te beginnen is dat wij de roetdelen daar alvast verwijderen. Wanneer we onderin zouden beginnen dan vallen er onnodig veel roetdelen in uw woonkamer en dat veroorzaakt vuil. Roetschade is een vervelende schade om te hebben. Het is op een gegeven ogenblik niet meer zichtbaar, maar is zeer slecht voor uw elektronische appratuur zoals uw TV, enzovoort. De beste volgorde voor ons is om van bovenaf met de schoorsteen te beginnen. Hiervoor moeten wij uw dak op en dat doen wij het liefst met zo weinig mogelijk wind. Als we daar klaar zijn, dan starten we met uw schoorsteen in uw woning. Die volgorde werkt niet alleen het beste maar laat ook de minste sporen achter. En uw gehele rookkanaal is hiermee gereinigd.

Reden 3 - Schade op uw dak voorkomen
Nog en andere reden om van bovenaf te vegen is dat wij niet per ongeluk een rooster of schoorsteendak van uw schoorsteen stoten. Dat zou zonde zijn.

Reden 4 - U heeft een rookkanaal met meerdere bochten
Wanneer wij van onderaf zouden beginnen met vegen in uw schoorsteen dan kunnen wij niet uw gehele rookkanaal reinigen. Daarmee is de klus dus niet compleet. We moeten uw rookkanaal vanuit meerdere ingangen aanvliegen om onze klus volledig te klaren.