085-0645334

Hoe vaak moet mijn schoorsteen geveegd worden?

| Redactie
Een vraag die wij vaak gesteld krijgen is hoe vaak de schoorsteen moet worden geveegd voor optimaal onderhoud. De optimale frequentie is minimaal 1 keer per jaar.
Hoe vaak moet mijn schoorsteen geveegd worden?
Hoe vaak moet mijn schoorsteen geveegd worden?
Bron: Pexels.com

Een vraag die wij vaak gesteld krijgen is hoe vaak de schoorsteen moet worden geveegd voor optimaal onderhoud. Dit is een vraag die in eerste instantie eenvoudig te beantwoorden is.

Naast u af te vragen hoe vaak de schoorsteen geveegd moet worden is het vooral van belang om aan het moment te denken van uw onderhoud. Vaak komt de kou onverwachts en wilt u vanavond al uw haard warm stoken. Vaak bent u dan te laat om dan eerst nog uw rookkanaal te laten reinigen. Liever dus vooraf dan achteraf.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit gaat om gaskachels, houtkachels, open haard, pelletkachels, allesbranders en diverse andere kachels. Eigenlijk elk type kachel met een rookkanaal komt in aanmerking voor onderhoud en reiniging.

Optimaal: 1 keer vegen per jaar, bij veelvuldig gebruik: 2 keer per jaar
Wat het meest optimale is dat u twee keer per jaar uw schoorsteen laat reinigen. De eerste keer vóór aanvang van koudere temperaturen of voorafgaand aan het moment dat u van plan bent te gaan stoken. De 2e keer zouden we aanraden na het stookseizoen uw schoorsteen nog eens te laten reinigen, omdat daarna de schoorsteen niet veel wordt gebruikt en het daarom verstandig is uw schoorsteen schoon het dalseizoen in te laten gaan.

Waarom is het nodig uw schoorsteen te laten vegen?
De meest belange reden om uw schoorsteen te laten vegen is veiligheid. Door een ontbranding van uw kachel ontstaat er een zeer brandbare laag in uw schoorsteen. Dit is een laag die niet volledig is ontbrand en gaat aan de binnenkant van uw schoorsteen zitten. Deze laag noemen we ook wel creosoot. Wanneer deze laag dik genoeg is, dan kan dit opnieuw in brand vliegen. Op die manier ontstaat een schoorsteenbrand. Na 1 jaar stoken kan die laag al ontstaan, dus wees er op tijd bij! Door uw schoorsteen regelmatig te laten reinigen voorkomt u dit soort situaties. Dit is een van de belangrijkste redenen om uw schoorsteen te laten vegen.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging
Bij een pelletkachel gebeurt de ontbranding electronisch. Als dit niet goed werkt dan kan het zo zijn dat uw kachel te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor ontstaat er weer een een onvolledige ontbranding en komen er onverbrande deeltjes in uw schoorsteen terecht. Uw schoorsteen kan hierdoor zelfs verstopt raken waardoor er verbrandingsgassen ontstaan die leiden tot koolmonoxidevergiftiging.

Uw verzekeringsmaatschappij stelt steeds meer eisen
Verzekeringsmaatschappijen stellen steeds meer eisen voor het behoud van de veiligheid van uw rookkanalen in uw woning of bedrijfsgebouw. Niet alleen dient er een 'veegbewijs' bewaard te worden voor uw verzekeraar, maar stellen sommige verzekeraars ook eisen op het gebied van frequentie, hoe vaak uw schoorsteen geïnspecteerd, dan wel gereinigd moet worden.

Vraag naar een veegbewijs
Dus heeft u geen veegbewijs? Dan kan uw verzekeringsmaatschappij moeilijk gaan doen. Vraag na een schoorsteenveegklus altijd om een veegbewijs van uw schoorsteenveger.

badge-veegbewijs

Minimaal 1 keer per jaar onderhoud aan uw schoorsteen
Kortom, de beste frequentie is 1 maal per jaar onderhoud te plegen aan uw schoorsteen. Ook als u met gas stookt en de uitstoot bevat roetvorming. Dat moet dit zeker worden meegenomen.