085-0645334

Hoe kan ik een schoorsteen verwijderen?

| Redactie
Als u zelf een schoorsteen wilt laten verwijderen dan zijn er specifiek wat zaken waar u op moet letten. Het is niet zo makkelijk als u denkt, zeker als u totaal geen sloopervaring heeft. Uiteraard is het alleen al vanwege de hoogte van het dak een zeer gevaarlijke klus.
Hoe kan ik een schoorsteen verwijderen?
Hoe kan ik een schoorsteen verwijderen?
Bron: sxc.hu

Een aantal zaken die u eerst moet overwegen voordat u besluit de schoorsteen zelf te verwijderen:

Bevindt de schoorsteen zich boven een draagmuur?
Een draagmuur is bestemd om een dak over verdieping te dragen. Het beschadigen of verwijderen van deze muur is levensgevaarlijk, want dan sloopt u als het ware uw huis. Op het moment dat u met een expert heeft vastgesteld dat er onder uw schoorsteen een draagmuur bevindt dan adviseren wij een professioneel schoorsteenveegbedrijf in te schakelen. Zonder sloopervaring adviseren wij sowieso niet aan de slag te gaan.

Bevindt er zich asbest om en nabij uw schoorsteen?
Ook dat dient u van tevoren vast te laten stellen door een gespecialiseerd asbest-saneringsbedrijf. Want wanneer u zelf gaat slopen dan gaat asbest stuiven en dat is kankerverwekkend en dus gevaarlijk. U zou het zelf kunnen vaststellen maar een gespecialiseerd bedrijf is daar beter in en dus ook expert.

Is uw schoorsteen los gemetseld of vastgemaakt aan uw platte dak?
Dit is een belangrijk onderdeel in uw inventarisatie want dit bepaalt hoe u moet gaan slopen. Een los gemetselde schoorsteen is meestal aan de oorspronkelijke muur bevestigd en loopt vanuit de fundering naar de schoorsteen. Het slopen van een schoorsteen op die manier is ook wat ingewikkelder. Wanneer uw schoorsteen aan het platte dak is vastgemaakt dan is de klus wat overzichtelijker.

Wanneer u besluit zelf de schoorsteen te verwijderen
Als u besluit zelf uw schoorsteen te verwijderen, hanteer dan de volgende checklist:

  • Inspecteer dus alle bovengenoemde punten van uw schoorsteen
  • U begint buiten uw huis en voorziet het dak van steigers
  • Voorzie het huis van specifieke vangnetten om het puin op te vangen
  • Draag een helm en dikke kleding om eventuele beschadigingen aan anderen en uw lichaam te voorkomen
  • Vergeet niet de binnenkant van uw huis te stutten onder de schoorsteen. Hiermee voorkomt u onnodige beschadigingen door vallend puin
  • Waarschuw de rest van de familie dat u op het dak bezig bent en wellicht uw buren
  • Houdt rekening met het weer. Kijk van tevoren wat de weersverwachting is en ga dus niet het dak op met veel wind en/of regen of onweer
  • Bij het afvoeren van het puin is het handig om een puincontainer te huren
  • Nadat u klaar bent met het verwijderen van uw schoorsteen, vergeet dan niet uw dak waterdicht te maken


Begin nooit eerst de schouw te verwijderen!
Hanteer altijd de volgorde dat u eerst het rookkanaal/schoorsteen sloopt en verwijderd en daarna pas de schouw aanpakt. Dit is feitelijk een eenvoudige klus omdat u alles erboven al hebt afgebroken.

Uw schoorsteenveger heeft dit alvast geschetst:

schoorsteen-verwijderen

Weet u niet zeker of u hulp nodig heeft? Bel ons dan eerst voor een vrijblijvend advies. Wilt u toch iets laten doen na ons advies? Maak dan direct een afspraak.