085-0645334

Flexibele RVS rookkanalen hebben veel voordelen

| Redactie
Wellicht bent u niet met dit vraagstuk bezig, maar de keuze voor een flexibel RVS rookkanaal kan veel voordelen met zich meebrengen. Hier vindt u meer informatie over flexibele rookkanalen.
Flexibele RVS rookkanalen hebben veel voordelen
Flexibele RVS rookkanalen hebben veel voordelen
Bron: Colemont.be

Veel huishoudens worden standaard met deze flexibele rookkanalen uitgerust. Rookkanalen in oude woningen zijn namelijk standaard uit steen opgetrokken. Vaak gaan deze rookkanalen op den duur lekken. Een flexibel rookkanaal biedt oplossingen hiervoor.

Wat is een flexibel RVS rookkanaal?
Een flexibel RVS rookkanaal is in de basis een flexibele kachelpijp dat zowel wordt gebruikt voor renovaties als het veilig maken van bestaande schoorstenen of voering voor nieuwe schoorsteensystemen. Ook wordt een flexibel RVS rookkanaal gebruikt om een houtkachel of haard aan te sluiten. Dit is tevens een handige manier om een aansluiting te maken met een dubbelwandig rookkanaal.


Wat zijn de voordelen van flexibele RVS rookkanalen?
Een aantal belangrijke voordelen van flexibele RVS rookkanalen zijn: handige restauratie van bestaande, beschadigde rookkanalen, houd terugslag tegen van verbrande gassen, houdt vocht en roetplekken tegen, vermindert condensvorming in uw schoorsteen, vermindert schoorsteenbrand en minder kans op CO vergiftiging.


Twee soorten flexibele RVS rookkanalen?
Er zijn twee soorten: enkelwandige en dubbelwandige rookkanalen. Een dubbellaags kanaal heeft een gladde binnenkant zodat er geen onbrandbare lagen zoals creosoot blijven plakken. Zo blijft deze buis aan de binnenkant schoon. Condenswater blijft zo niet achter in de schoorsteen. Dubbelwandige rookkanalen zijn uiteraard sterker en steviger waardoor ze minder snel beschadigen bij het vegen. Enkelwandige flexibele kanalen zijn lichter qua gewicht. Zowel de binnenkant als buitenkant zijn bij deze twee type rookkanalen gemaakt van corrosiebestendig en roestvrij staal.


Wanneer kies ik welk type flexibele RVS rookkanaal?
Een enkelwandig rookkanaal is prima geschikt voor gas en stookolie. Dubbelwandige rookkanalen zijn geschikt voor gas, stookolie, maar ook hout en kolen en kunnen zonder verdere isolatie worden aangebracht in een stenen rookkanaal.


Met een flexibel RVS rookkanaal stookt u beter!
Omdat een dubbelwandig flexibel RVS rookkanaal van nature beter geïsoleerd is kan uw schoorsteen meer warmte aan. De schoorsteen moet goed warm worden om meer onderdruk te creëren. Door een goede onderdruk zorgt u ervoor dat de rook zijn weg naar buiten vindt. De temperatuur kan soms oplopen tot 500 graden Celsius.


Diverse regelgeving
Voor de aanleg en materialen gelden diverse normen. Dit heeft betrekking op brandveiligheid en kwaliteit (NEN 6064 en NEN 6062). Verder bevatten rookkanalen het TNO of KOMO keurmerk dat aangeeft dat de rookkanalen en de materialen zijn getest.