085-0645334

De invloed van neerslag op zonnepanelen

| Redactie
In de herfst- en winterperiode kunnen we de nodige neerslag en dus sneeuw verwachten in Nederland. Ook in de winter wekken zonnepanelen energie op, maar wat doet neerslag met het rendement?
De invloed van neerslag op zonnepanelen
De invloed van neerslag op zonnepanelen

Heeft u al zonnepanelen? Verhoog uw rendement!

Een zonnepaneel werkt door zoveel mogelijk licht naar de zonnecellen te brengen. Als uw zonnepanelen vies zijn, wordt dit zonlicht gedeeltelijk geblokkeerd door bijvoorbeeld stof, bladeren, sneeuw, zand, vogelpoep en mos.

Het systeem blijft wel werken, maar het produceert minder zonne-energie, oftewel: het rendement gaat omlaag. Met andere woorden, vuiligheid zorgt ervoor dat zonnepanelen minder goed stroom opwekken.

De zomerperiode

Het voorjaar, medio april, is hét moment om uw zonnepanelen een jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zomermaanden die volgen zorgen doorgaans voor zo'n driekwart van de jaarlijkse opbrengst. Veel leveranciers van zonnepanelen geven na installatie aan dat forse regenbuien de zonnepanelen automatisch reinigen en dat het schoonmaken van de zonnepanelen zogenaamd niet nodig is.

Jaarlijks onderhoud van uw zonnepanelen levert 3% extra rendement.

Wintermaanden

Tijdens de wintermaanden ligt het rendement van zonnepanelen lager dan in de zomermaanden. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal zonuren lager ligt. Hierdoor leveren de zonnepanelen minder energie op. Wanneer de zonnepanelen met sneeuw bedenkt zijn, wil je ervoor zorgen dat de zonnepanelen energie blijven leveren.

Veel mensen zijn van mening dat zonnepanelen alleen rendement opleveren als de zon schijnt. Dit is niet helemaal correct; zonnepanelen hebben juist zonlicht nodig om energie op te wekken. In de winter is er ook zonlicht, dus ook dan wekken zonnepanelen energie op.

Persoonlijk en deskundig advies

Zonnepanelen reinigen hoeft niet moeilijk te zijn als u het dak op durft. Onze medewerkers nemen deze tijdrovende en vaak gevaarlijke klus graag van u over. Mocht u hierover vragen hebben of graag een persoonlijk reigingingsadvies willen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.