085-0645334

Advies overheid: ontmoedig het stoken van kachels en open haarden

| Redactie
De aanschaf en het gebruik van houtkachels moeten worden ontmoedigd, zo luidt het advies van de overheid. Onder meer door schadelijke effecten voor gezondheid en milieu en door regelgeving om overlast aan te pakken.
Advies overheid: ontmoedig het stoken van kachels en open haarden
Advies overheid: ontmoedig het stoken van kachels en open haarden
Bron: asr.nl

Wettelijk eisen
Vanuit het standpunt dat er wettelijke eisen worden gesteld aan het type kachel, de installatie en het stookgedrag van particulieren. Ook moeten de overheidssubsidies op pelletkachels worden heroverwogen daar het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren fors is toegenomen.

Zo'n tien procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook, aldus Job Cohen. Vooral mensen die astmatisch zijn of COPD hebben, kan dit voor fikse gezondheidsproblemen zorgen.

Platform Houtrook en Gezondheid
Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij dit platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds. Ook de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) wil "de komende jaren" de fijnstofuitstoot halveren.

In 21 van de 31 grootste gemeenten in Nederland willen één of meerdere partijen het stoken van hout zelfs helemaal aan banden leggen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen.

Houtgestookte installaties
Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 14 procent van de Nederlandse huishoudens een hout gestookte installatie bezit. Het stoken van hout kan voor omwonenden overlast veroorzaken in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Ook draagt de stook bij aan de hoeveelheid fijnstof in het milieu, aldus het platform.

Ook wil het platform dat een overheidssubsidie op de zogenoemde pelletkachel heroverwogen wordt. Hoewel deze kachels minder fijnstof uitstoten, vervuilen ze altijd nog meer dan verwarming via gas of stroom.

Momenteel geen regelgeving
Er is op moment van schrijven nog geen regelgeving voor het gebruik van houtkachels in Nederland. Hierdoor kunnen gemeenten lastig handhaven. Mensen met overlast kunnen nergens terrecht met hun klachten en willen daarnaast ook geen slechte verhouding met hun buren.

Stookalarm
Verder roept het platform de staatssecretaris op "actie te ondernemen om dit probleem te voorkomen dan wel sterk te verminderen". Bij ongunstige meteorologische omstandigheden, zoals weinig wind, zou een stookalarm kunnen worden ingesteld. Zelfs mogelijk gevolgd door een stookverbod. De inzet is in ieder geval het permanent schoner maken van de lucht. "Gezonde lucht is van levensbelang" zegt staatsscretaris Van Veldhoven.

Subsidieregeling
Om te voldoen aan de klimaatdoelen verstrekt de overheid sinds 2016 subsidies voor de aanschaf van 'duurzame' pelletkachels en biomassaketels, die op papier CO2 neutraal zijn. In 2017 werd voor meer dan elfduizend palletkachels en tweeduizend biomassaketels subsidie verleend. De regeling, die tot 2021 van kracht is, is begin 2018 aangescherpt. Zo komen alléén door een erkend installateur aangesloten installaties in aanmerking voor deze subsidie.

Toekomstperspectief
De verwachting is dat het aantal houtkachels in Nederland de komende jaren snel toeneemt. Nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgerdaaid, moeten miljoenen huishoudens op zoek naar een alternatieve bron voor het verwarmen van hun woning. Daarnaast vormt de houtlachel een aantrekkelijk alternatief voor de jaarlijkse stijgende energiebelastingen.

Overweegt u een houtkachel, biomassaketel of openhaard te kopen?
Laat u adviseren door één van onze specialisten 085-0645334