085-0645334

Advies bij gortdroge daken in de winterperiode

| Redactie
Bij droog weer, matige vorst en koude oostenwind zorgen in de wintermaanden voor gortdroge rieten daken. Advies: openhaarden en houtkachels tijdelijk niet gebruiken bij woningen met rietgedekte daken.
Advies bij gortdroge daken in de winterperiode
Advies bij gortdroge daken in de winterperiode
Bron: RTVOost.nl

Zelfs verzekeraars als Univé roepen eigenaren van woonhuizen met rietgedekte daken op om houtgestookte haarden en kachels even niet te gebruiken droog en koud weer, vorst en oostenwind.

Deze mix van weersomstandigheden maakt een rieten dak gort droog, wat het risico op een woningbrand levensgroot maakt. Zeker als men al een aantal maanden aan het stoken is, is er al het nodige roet aanwezig in de schoorsteen. Dat maakt de kans op vonken uit de schoorsteen des te groter.

U bent verzekerd wanneer er géén sprake is van achterstallig onderhoud.
Dus als u zelf uw schoorsteen veegt, heeft u geen veegbewijs.

Verzekerd
Univé laat tegenover Nu.nl weten dat er in de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland circa 3.500 rietgedekte woningen verzekerd zijn. Ongeveer de helft daarvan heeft een houtkachel of haard.

Dit fenomeen komt bijna ieder jaar voor. Zo ook in 2013, begin dat jaar gingen op één dag zo'n tien woningen in vlammen op. Mensen die ondanks dit advies tóch de openhaard aan doen en per ongeluk een schoorsteenbrand veroorzaken, behouden het recht op schadevergoeding.