085-0645334

3 tips voor verantwoord stoken

|
Het stoken met een houtkachel is gezellig en de tijd komt er weer aan om dit jaar de huiskamer op een gezellige manier te verwarmen. Het is verstandig om met een aantal zaken rekening te houden wanneer u besluit weer te gaan stoken.
3 tips voor verantwoord stoken
3 tips voor verantwoord stoken

Het stoken met een houtkachel is gezellig en de tijd komt er weer aan om dit jaar de huiskamer op een gezellige manier te verwarmen. Het is verstandig om met een aantal zaken rekening te houden wanneer u besluit weer te gaan stoken. In dit artikel geven wij drie tips om voor uzelf prettig hout te stoken, maar ook zo weinig mogelijk (geur)overlast te veroorzaken in de buurt waar u woont.

Tip 1. Zorg voor gedroogd en onbehandeld hout

Gedroogd hout, het liefst ovengedroogd, is het beste hout om mee te stoken. Daarnaast is het belangrijk dat het hout vrij is van lak en ander materiaal waarmee hout kan worden bewerkt. Onbewerkt hout is de mooiste oplossing. Zo beperk je nare geuren, vaak afkomstig van verf.

Tip 2. Zorg voor voldoende frisse lucht

De ruimte waarin u stookt moet voorzien zijn van voldoende frisse lucht. In ieder geval dat er voldoende ventilatie is zodat nare luchtjes of lucht door onvolledige verbranding snel kan worden afgevoerd. Het lijkt tegenstrijdig, maar vaak is het verstandig om ergens een raam op een kier te zetten. Daarnaast zet u de luchttoevoer van de kachel open, evenals de klep in uw schoorsteen. De verbranding verloopt hierdoor beter. Alles is bedoeld voor de kachel om meer zuurstof aan te trekken en dat zorgt weer voor een betere verbranding.

Tip 3. Laat uw schoorsteen tijdig reinigen

Vaak zijn de wintermaanden de drukste maanden bij schoorsteenvegers. Terwijl het handiger zou zijn om uw schoorsteen eerder in het jaar te laten reinigen. Het is zelfs beter om dit in de nazomer te doen. U gebruikt uw kachel in die maanden niet en deze maanden zijn uitermate geschikt voor onderhoud. Het tijdig laten reinigen voorkomt de kans op een schoorsteenbrand en die manier kan het stoken van hout efficiënter plaatsvinden.