085-0645334

3 tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

| Redactie
Wanneer het weer koud wordt dan steken we de kachels weer aan. Maar hoe voorkom je schoorsteenbrand en hoe stook je veilig zonder overlast te creëren voor je naaste omgeving? Hier een drietal praktische tips om brand te voorkomen.
3 tips om een schoorsteenbrand te voorkomen
3 tips om een schoorsteenbrand te voorkomen
Bron: Pexels.com

Maar wist u dat er jaarlijks gemiddeld 2.000 schoorsteenbranden plaatsvinden in Nederland? In woonhuizen maar ook monumentale panden? Ondanks alle voorlichting van de brandweer, de schoorsteenvegers en de overheid, neemt dit jaarlijkse aantal helaas niet af. Maar wat is dan de oorzaak van een schoorsteenbrand en hoe kunt u dit voorkomen?

Oorzaken van een schoorsteenbrand
Tijdens het stoken gaan onverbrande deeltjes zich via de rook hechten aan de binnenwand van uw schoorsteen. Deze zeer brandbare laag wordt creosoot genoemd. Wanneer u uw schoorsteen niet vaak genoeg reinigt dan vliegt creosoot in brand.

Hoe ontstaat creosoot?
Creosoot bestaat uit onverbrande deeltjes die tijdens het stoken in het schoorsteenkanaal terecht zijn gekomen. Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom creosoot ontstaat:

  1. Onvolledige ontbranding. De kachel is onvoldoende opgewarmd waardoor deze deeltjes ontstaan.
  2. Condensatie door koude lucht. Wanneer een schoorsteen onvoldoende is geïsoleerd dan condenseert de uitstoot en daardoor ontstaat er sneller creosoot.


Hoe is een schoorsteenbrand te herkennen?
Een beginnende schoorsteenbrand kenmerkt zich aan een loeiend geluid. Aan de buitenkant komen vonken of zelfs vlammen uit uw schoorsteen en binnen kan de schoorsteen rood gaan gloeien.

Hoe doof ik zelf het vuur?
U dooft het vuur in uw kachel met een grote hoeveelheid zand. Bel direct het alarmnummer 112 en de brandweer verwijdert met een speciale techniek de brandbare laag uit uw schoorsteen. Doof het vuur nooit met water.

3 simpele tips om brand te voorkomen

Uiteindelijk wilt u niet dat u te laat bent en dat er tóch onverhoopt een schoorsteenbrand ontstaat. We geven daarom 3 tips zodat u een schoorsteenbrand zelf kunt voorkomen:

Tip 1: Regelmatig uw schoorsteen laten inspecteren en vegen

Dit is de allerbelangrijkste tip, houdt uw schoorsteen schoon! Afhankelijk van uw stookgedrag is het raadzaam 1 á 2 keer per jaar uw schoorsteen te laten vegen. Zeker voordat u begint met stoken is het raadzaam dit uit te besteden aan een professioneel schoorsteenveegbedrijf.

Tip 2: Zorg voor een volledige ontbranding

De creosoot laag ontstaat vooral in uw schoorsteen vanwege een onvolledige ontbranding. Er bevinden zich dan onverbrande deeltjes in uw schoorsteen. Kies een kachel met een lager vermogen, zodat alle deeltjes optimaal verbranden. De kachel kan dan optimaal zijn werk doen met een optimale verbranding.

Tip 3: Stook uw schoorsteen meteen warm

Stook uw kachel meteen goed warm met voldoende hout en aansteekmiddelen. Daarna is het pas zaak om de luchttoevoer te reguleren. Op die manier ontstaat meteen een volwaardige ontbranding en blijven er geen ongewenste deeltjes in de schoorsteen achter.

Uw schoorsteenveger heeft het alvast voor u geschetst:

voorkom-schoorsteenbrand

Voorkom onveilige situaties en vul onderstaand contactformulier in om in contact te komen met een ASPB erkende schoorsteenveger bij u in de buurt. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.